زمانی که زنبور عسل شهد گل های گیاهان مختلف را جمع آوری میکند عسل تولید می گردد، البته زمانی که به جای شهد گل ها از شکر برای تغذیه ملکه زنبور عسل استفاده شود، دیگر آن ماده تولید شده عسل نام ندارد. به طور کلی برای کنترل کیفیت عسل باید به دو اصل یعنی طبیعی بودن عسل و دارا بودن کیفیت مناسب برای مصرف کننده توجه ویژه داشت. تشخیص عسل طبیعی یکی از مواردی است که برای مصرف کننده بسیار حائز اهمیت است.
تشخیص عسل طبیعی چگونه است ؟
عسل خواص بسیار زیاد و بی نظیری دارد اما باید دقت کنید این خواص فقط از عسل طبیعی دریافت می شوند. برای اینکه بتوانید عسل طبیعی و مناسبی را برای خود تهیه کنید، باید راه های تشخیص عسل طبیعی را به خوبی بشناسید. در ادامه به بررسی راهکارهایی برای تشخیص عسل طبیعی می پردازیم.
علت بوجود آمدن تقلب در مواد غذایی به ویژه عسل طبیعی
وجود ناخالصی ها در مواد غذایی به سال های دور بر می گردد و از دوران قدیم در زمینه های مختلف صورت می گرفته است، البته شدت تقلب ها در جوامع کوچک بسیار کم بوده ولی با گسترش شهر نشینی و بزرگ شدن مراکز تولید، انواع روش های افزودن ناخالصی در مواد غذایی گوناگون بویژه عسل نیز افزایش یافت. متاسفانه در کشورهای مختلف از این روش ها در تولید مواد غذایی مانند عسل نیز استفاده می شود. فقط کشورهایی که قوانین بسیارمحکمی برای تولید مواد غذایی دارند از این مشکلات دور هستند و مقررات و مجازات بسیار سنگینی برای افراد سودجو وضع گردیده است.
با داشتن اطلاعات کافی ازمشخصات عسل طبیعی، تشخیص آن کاری ساده خواهد بود. بهتر است برای تشخیص آن از چگونگی تولیدش آگاه شویم. عسل با جمع آوری شهد گل ها توسط زنبور عسل تولید می گردد. به صورت کلی می توان تقلبات در عسل را به افزودن آب، افزودن شکر و اسانس ها به آن تقسیم بندی کرد. باید برای ورود به بازار عسل از دو مرحله طبیعی بودن و تعیین کیفیت عبور کند.
حقایقی راجع به زندگی زنبور عسل
عسل طبیعی چه تفاوت هایی با عسل تقلبی دارد ؟
مسلما نحوه تشخیص عسلی که طبیعی و مرغوب است بوسیله مردم بدون استفاده از امکانات تخصصی کار ساده ای نیست؛ البته کسانی که مداوم با عسل سر وکار دارند به صورت تجربی با نحوه تشخیص عسلی که طبیعی است آشنایی دارند، ولی هنوز یک روش آسان برای افراد عادی وجود ندارد که به راحتی ناخالصی عسل را تشخیص بدهند و به طور دقیق فقط در آزمایشگاه های مواد غذایی، طبیعی بودن عسل قابل تشخیص است. مهمترین اصل برای تشخیص عسلی که طبیعی است و یک خرید مطمئن این است که به فروشگاه های معتبر و یا افرادی که از سابقه تولیدشان آگاه هستند، خرید نمایند.
اگر راه اول وجود نداشت و شما به افراد با اعتماد دسترسی نداشتید بهتر است با دقت به برچسب فروش و نام و نشانی شرکت تولیدی، شماره روانه بهداشتی توجه داشته باشید. اگر از فروشندگان گذری خرید می کنید برای تشخیص عسل طبیعی شیشه عسل را برگردانید سرعت بالا و پایین رفتن عسل و تشکیل حباب و کش آمدن عسل برای تشخیص استفاده می شود ولی در این زمینه باید مطلع باشید که برخی فروشندگان شرایط آب و هوایی را طوری تنظیم می کنند که این نوع تشخیص با اشتباه مواجه می شود به این صورت که در هوای سرد عسل از حالت سفتی بیشتری برخوردار است.
نکاتی در هنگام خرید عسل طبیعی
یکی از نکاتی که در هنگام خرید عسل توجه شما را جلب می کند رنگ آن می باشد باید بگوییم که رنگ عسل هیچ ارتباطی با کیفیت آن ندارد. همچنین شما باید دسته بندی عسل ها را به خوبی بدانید ما چهار دسته عسل داریم عسل های طبیعی، عسل های نیمه طبیعی، عسل های تغذیه و عسل های صنعتی که بهتر است با همه این موارد به خوبی آشنا باشید.
تشخیص عسل طبیعی
برای اینکه بتوانید عسل طبیعی را به خوبی تشخیص دهید روش های متنوعی وجود دارد، به عنوان مثال یکی از روش ها این است که عسل را به آزمایشگاه ارسال کنید با این روش اطلاعات بسیار زیادی از عسل به دست می آید. برای اینکه عسل شما در انجام آزمایش به عنوان عسل طبیعی شناخته شود باید بسیاری از معیار ها را به صورت استاندارد داشته باشد.
مزه و رنگ عسل
یکی از راه های تشخیص عسل توجه به مزه و رنگ عسل می باشد که بهتر است بدانید مزه و رنگ عسل به منبع شهد آن بستگی دارند. تمامی عسل های موجود با هم متفاوت می باشند، همچنین باید این مزه ها را به خوبی بشناسید عسل صنعتی مزه نبات می دهد، عسل نیمه تغذیه ای مزه ای ندارد و فقط شیرین است.
بوی عسل
یکی از راهکار های دیگر این است که به بوی عسل دقت کنید؛ البته که می توان گفت بوی عسل مانند رنگ و طعم آن به منبع شهد عسل بستگی دارد. عسل نیمه طبیعی بویی ندارد، عسل تغذیه اصلا بویی ندارد و همچنین عسل صنعتی بوی نبات را می دهد که باید به این نکات دقت لازم را داشته باشید. برای تشخیص بوی عسل بهتر است زمانی که عسلی را تهیه کردید ظرف را نصف کنید بین یک تا دو ساعت در جایی بگذارید و بعد آن می توانید بوی عسل را بهتر حس کنید.
روش تشخیص عسل طبیعی
برای اینکه تشخیص دهید عسل شما کارگاهی می باشد می توانید از روش های مختلفی استفاده کنید، به عنوان مثال می توانید یک ظرف تهیه کنید مقداری عسل درون آن بریزید بعد از آن مقداری آب ولرم درون آن بریزید و ظرف را تکان دهید. بعد از مدتی اگر تبدیل به شش ضلعی شد می توان گفت عسل شما طبیعی است.
تشخیص طبیعی بودن عسل از روی کیفیت عسل چگونه است ؟
عسلی که رطوبت پایین ۱۳ درصد داشته باشد عسلی است که از کیفیت بالایی برخوردار است و این یک نحوه تشخیص طبیعی بودن عسل است. قارچهای عسل در دمای کمتر از یازده درجه سانتی گراد رشد نمی کنند. برخلاف ایرانیان در بسیاری از نقاط دنیا نحوه تشخیص طبیعی بودن عسل شکرک است، شکرک نشان دهنده سلامت عسل است.
البته باید توجه داشته باشید که عسل شکرک زده باید دارای بافتی نرم باشد و نباید روی زبان حس شود زیرا عسل های شکرک زده ای که بافت دانه درشت دارد معمولا به خاطر عسل حرارت دیده و تغذیه شده با آب شکر است. نحوه تشخیص طبیعی بودن عسل از روی مزه نیز امکان پذیر است، وقتی عسلی که از شربت شکر بوجود آمده است را مزه کنید، فقط مزه شیرینی احساس می کنید ولی مزه عسل طبیعی به جز شیرینی دارای طعم مطلوب عسل که از شهد گل های مختلف ایجاد شده است نیز است.
تشخیص طبیعی بودن عسل از رایحه عسل نیز امکان پذیر است. اگر بعد از مدتی که درب ظرف عسل بسته است آن را باز کنید بوی قوی عسل طبیعی را متوجه خواهید شد. حلالیت عسل نیز به شما برای نحوه تشخیص کمک می کند اگر مقداری از عسل را در آب سرد بریزید حالت چسبندگی خود را حفظ می کند و به سرعت حل نمیشود. این حالت در عسل خالص بوجود می آید و اگر ناخالصی داشته باشد در هنگام ریخته شدن در آب از هم می پاشد و یا دارای مقدار زیادی آب است. تشخیص طبیعی بودن عسل مجموعه ای از پارامترهایی است که گفته شد؛ البته اندازه گیری برخی از مقادیر در عسل توسط آزمایشگاه نیز در تشخیص تاثیر دارد.