نفخ کردن یکی از شایعترین مشکلات گوارشی است که برای خیلی از افراد بعد از خوردن غذاهای مختلف ایجاد میشود.
تحقیقات نشان داده است که مصرف روزانه عسل از بروز نفخ جلوگیری می کند.
به یاد داشته باشید که درمان های طبیعی روند طولانی مدتی را طی می کنند تا شما را به نتیجه مطلوب برسانند از این رو در مصرف مداوم آن سهل انگاری نکنید و کمی صبور باشید.
نفخ چیست؟
نفخ یک فرآیند بیولوژیکی است. به طور کلی نفخ ناشی از تجمع گاز در دستگاه گوارش است. نفخ میتواند به ناراحتی شکمی منجر شود. بعضی افراد سایر علل بزرگی شکم، مانند چربی جدار شکم، تجمع مایع داخل شکم و تومورهای شکمی را به اشتباه نفخ توصیف میکنند.
چرا نفخ اتفاق میافتد؟
به طور طبیعی همراه با غذا و مایعات گاز وارد معده میشود. گاهی نیز داخل دستگاه گوارش در اثر هضم غذا گاز تولید میشود. در حالت عادی دفع 15 تا 20 مرتبه گاز در شبانه روز طبیعی است. ولی برخی بیماران احساس میکنند که دفع گاز در آنها بیشتر از معمول است یا از بوی نامطبوع آن شکایت دارند؛ در چنین حالتی نفخ اتفاق افتاده است.
بلع هوا یا آئروفاژی در چه افرادی بیشتر اتفاق میافتد؟
- افراد مضطرب
- افراد سیگاری
- کسانی که به جویدن آدامس عادت دارند
- کسانی که سریع غذا میخورند
- و کسانی که حین غذا خوردن صحبت میکنند
روش های درمان خانگی نفخ شکم، روده و معده
نفخ معمولا مشکلی جدی برای سلامتی نیست. در بیشتر موارد، تغییر در شیوه زندگی و رژیم غذایی تمام چیزی است که برای حل آن مورد نیاز است.
بعضی از راهها برای کاهش نفخ عبارتاند از:
مصرف ماست و دوغ
از آنجایی که بعضی از افراد به لاکتوز حساسیت دارند؛ بهتر است به جای شـیر، از ماست استفاده کرد. ماست غذایی از پیش هضم شده است. یعنی پروسهای که در روند تهیه ماست طی شده، باعث شده است که به محض ورود ماست به بدن جذب بافتها شود.
ساختمان شکر موجود در شیر، زمانی که به ماست تبدیل میشود کاملاً میشکند. همین امر از بروز نفخ و گاز معده جلوگیری میکند. وجود باکتریهای زنده اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس در ماست باعث کاهش شدید نفخ میشود.
استفاده از سبزیهای معطر
ریختن سبزیهای معطر روی غذا و پختن آنها با غذا و یا استفاده آنها در ماست مانند مقداری نعناع خشک، زنجبیل، گشنیز، گل سرخ، آویشن باعث رقیق شدن اسید معده شده و هضم غذا را راحتتر میکند.
همچنین سبزیهای معطر به صورت جوشانده و یا استفاده از عرق آنها مانند عرق نعناع، آویشن، گلپر، رزماری، زردچوبه، زیره و بسیاری دیگر از نفخ معده جلوگیری میکند. خوب است بدانید که سبزیهای معطر، دارای اسانسهای میکروبکش و ضدعفونیکننده هستند و قدیم که مواد ضدعفونیکننده و داروها موجود نبود، برای ضدعفونی دستگاه گوارش از این سبزیها استفاده میکردند.
مصرف آب
تصور بسیاری افراد این است که هنگام نفخ معده نباید آب بنوشند؛ در صورتی که تصوری کاملاً اشتباه است. زمانی که آب نمینوشید بدن احساس کمبود آب میکند؛ در نتیجه سعی میکند همان میزان آب موجود را حفظ کند. پس اگر زیاد نفخ میکنید، بهتر است به جای کم کردن میزان مایعات، مقدار آنها را بیشتر کنید.
فعالیت روزانه و یا قدم زدن پس از صرف غذا
نحوه فعالیت روزانه شما میتواند در نفخ کردنتان تأثیرگذار باشد. سعی کنید هر روز به میزان کافی بخوابید و روزانه حداقل 30 دقیقه فعالیت فیزیکی داشته باشید.
ترک سیگار
سیگار کشیدن باعث میشود افراد هوای بیشتری بسوزانند و همچنین میتوانند سیستم گوارش را تحریک کند.
زیاد کردن وعده های غذایی سبک و عدم پرخوری، به آرامی غذا خوردن، اجتناب از آدامس جویدن و مصرف نوشیدنیهای گازدار، انتخاب محصولات لبنی کم لاکتوز و حذف مواد غذایی با الکل زیاد هم میتواند علائم نفخ را بهبود بخشد.
امام صادق(ع) می فرماید که خوردن عسل با سیاه دانه جهت رفع گازهای شکم(نفخ)مفید است.